Bij een mantelzorgondersteuner kunt u uw vragen stellen over alles wat komt kijken bij de zorg. Bijvoorbeeld: hoe u de zorg kunt regelen, hoe u zelf leuke dingen kunt blijven doen, hoe u goed omgaat met de aandoening van uw naaste en welke hulpmiddelen er mogelijk zijn.

Steunpunt mantelzorg

De gemeente heeft een een steunpunt voor mantelzorg. U kunt daar terecht voor vragen over mantelzorg, mantelzorgondersteuning of vervangende zorg, wat ook wel respijtzorg wordt genoemd. De mantelzorgconsulent zal met u meedenken over een passende oplossing voor uw vraag op het gebied van mantelzorg en uw werk, financiën, wonen, ed.

Steunpunt Mantelzorg biedt daarnaast ook inhoudelijke begeleiding en cursussen in thema's als ‘grenzen aangeven’, 'zorgen voor jezelf', 'balans tussen draagkracht en draaglast'.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Zij behartigen de belangen van mantelzorgers en geven ondersteuning.

U kunt lid worden van MantelzorgNL of naar hun Mantelzorglijn bellen (030 760 60 55). U kunt daar terecht met al uw vragen, zorgen en problemen.

Ouderenadviseur of cliëntondersteuner

Heeft u behoefte aan hulp bij het regelen van de zorg? Een cliëntondersteuner kan met u meedenken, helpen met aanvragen van zorg, en u helpen in het contact met zorginstellingen.

Een ouderenadviseur is gespecialiseerd in de vragen en problemen over zorg die ouderen tegenkomen. Een ouderenadviseur is er ook om mantelzorgers te adviseren over de zorg voor een ouder iemand.

Meer lezen over cliëntondersteuning en ouderenadvies.

Casemanager dementie

Een casemanager dementie ondersteunt mensen met dementie en mantelzorgers bij al hun vragen over dementie. Daarnaast biedt hij of zij informatie over zorgmogelijkheden en helpt eventueel zorg te regelen. De casemanager is uw aanspreekpunt voor vragen, ook wanneer er meerdere zorgverleners betrokken zijn. De casemanager dementie wordt soms ook wel dementieverpleegkundige genoemd.

U kunt bij het Klantcontactcentrum, uw huisarts of uw zorginstelling navragen of u een casemanager dementie kunt krijgen. Vaak is dit een wijkverpleegkundige.

Mantelzorgmakelaars

Als mantelzorger moet u veel regelen. Een mantelzorgmakelaar kan u hierbij helpen, bijvoorbeeld bij de administratie. Mantelzorgmakelaars kunnen ook bemiddelen tussen u en uw werkgever, als u werk en mantelzorg wilt combineren.

Als u aanvullend bent verzekerd, kan het zijn dat uw zorgverzekeraar de kosten van de mantelzorgmakelaar vergoedt. Dit kunt u nazoeken in uw verzekeringspolis of op de website van de beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars.

Cursus of lotgenotencontact

Tijdens een cursus voor mantelzorgers of een lotgenotenbijeenkomst kunt u veel informatie opdoen over mantelzorg en het omgaan met de aandoening of beperking van uw naaste.

Zulke bijeenkomsten worden vaak georganiseerd door het steunpunt mantelzorg in uw gemeente. Of door patiëntenverenigingen. U kunt onder het kopje 'Hulpaanbod' kijken wat er beschikbaar is of contact opnemen met het Klantcontactcentrum voor meer informatie.

Informatie bij het Klantcontactcentrum

Heeft u een vraag over mantelzorgen of over mantelzorgondersteuning in uw gemeente? Dan kunt u ook contact opnemen met het Klantcontactcentrum om uw situatie te bespreken; de Wmo-consulent zal dan met u meedenken over een passende oplossing voor uw vraag.

Hulpaanbod

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgers kunnen bij het zorgcentrum terecht voor al hun...

Respijtzorg

Respijtzorg is bedoeld om mantelzorgers tijdelijk te ontlasten,...

Steunpunt Mantelzorg

Ondersteuning aan mantelzorgers.

Contactbijeenkomst mantelzorgers

Lotgenotencontact

Uitwisseling van ervaringen, informatie en tips om hiermee steun...

Lotgenotencontact

Uitwisseling van ervaringen, informatie en tips om hiermee steun...

Organisaties

Steunpunt mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg Nunspeet

 0341-25 72 42 mantelzorg-nunspeet.nlElburgerweg 158071TANunspeet

Stichting Het Venster

 0341-25 72 42 hetvenster-nunspeet.nlElburgerweg 158071TANunspeet

Mantelzorgorganisatie

Steunpunt Mantelzorg Nunspeet

 0341-25 72 42 mantelzorg-nunspeet.nlElburgerweg 158071TANunspeet

Alzheimer Trefpunt Nunspeet

 06-50 52 79 09 alzheimer-nederland.nlF.A. Molijnlaan 1868071AKNunspeet

MantelzorgNL - Landelijke Vereniging voor...

 030-65 92 222 mantelzorg.nlSparrenheuvel 383708JEZeist

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod