Uw woning aanpassen kunt u deels zelf. Veel hulpmiddelen koopt u gewoon in de bouwmarkt. Bijvoorbeeld wandbeugels of een verhoger voor de wasmachine. Ook door de indeling aan te pakken kunt u uw woning verbeteren.

Drempels verwijderen

Drempels kunnen behoorlijk lastig zijn als u moeilijk loopt of in een rolstoel zit. U kunt ze zelf verwijderen of met behulp van vrienden, buren of familie. Of anders laat u ze verwijderen door een klusjesman.

Als u een rollator heeft of in een rolstoel zit, kunt u eventueel een drempelplaat of helling kopen. Die legt u over de drempel heen, zodat u er gemakkelijker overheen kunt.

Langer mobiel blijven en vallen voorkomen

Als u wat ouder bent, heeft u meer kans om te vallen in huis. Zorg dus dat er in uw huis niets ligt waar u makkelijk over kunt struikelen of uitglijden, zoals vloerkleedjes of snoeren.

In het artikel over vallen voorkomen vindt u handige tips om de kans op een val te verkleinen. Ook vindt u er informatie over cursussen valpreventie. Bij zo'n cursus leert u hoe u 'goed' valt. Vaak helpt dit ook om minder bang te zijn om te vallen, zodat u zich vrijer voelt in het dagelijks leven.

Ruimte maken

Het is handig dat er zo weinig mogelijk in de weg staat of op de grond ligt, zodat u er beter langs kunt. U kunt bijvoorbeeld de kamer anders indelen, waardoor u zich makkelijker kunt bewegen. Bekijk eens of u meubels kunt verplaatsen of weghalen. U kunt bijvoorbeeld stoelen verplaatsen en een tafel tegen de muur zetten. Daarnaast kunt u de gang opruimen, zodat u er makkelijker door kunt.

Klusjes voor u doen

Misschien is er iemand die u kan helpen om uw woning toegankelijker te maken.

Bijvoorbeeld door het verwijderen van drempels, het monteren van steunbeugels en het verplaatsen of weghalen van meubilair. Denkt u ook aan de kleine dingen, zoals een kapstok lager ophangen. U kunt iemand uit uw omgeving vragen, zoals een familielid, buur of vriend(in). U zou er ook een klussendienst voor kunnen inschakelen. Of misschien kunt u een vrijwilliger vinden die u wil helpen.

Het Venster biedt een klussendienst tegen een kleine vergoeding.

Badkamerindeling

Ook de indeling van de badkamer kunt u aanpassen. Als u op een douchekruk zit, wilt u de douchestang en de douchekop binnen handbereik hebben: vrij laag dus. U kunt deze (laten) verplaatsen als dat nodig is.

Eventueel kunt u een deskundige installateur vragen om een inloopdouche of een rolstoeltoegankelijke douche te plaatsen. Vraag de installateur of hij verstand heeft van (en ervaring met) het plaatsen van douches die rolstoeltoegankelijk zijn. Geef aan wat voor u prettig en gebruiksvriendelijk is. U kiest uiteindelijk zelf een douche uit!

Toiletaanpassingen

Om makkelijker naar het toilet te kunnen, kunt u het toilet aanpassen. Bijvoorbeeld:

  • handgrepen, armleuningen of wandbeugels aanbrengen
  • het toilet verhogen of een toiletverhoger gebruiken

U kunt ook gebruik maken van een toiletstoel (of postoel). Die kunt u neerzetten waar u wilt. Bijvoorbeeld in uw slaapkamer zodat u 's nachts niet naar het toilet hoeft te lopen.

Hulpmiddelen en aanpassingen aanschaffen

Veel materialen die u kunt gebruiken om uw huis aan te passen zijn gewoon verkrijgbaar bij de bouwmarkt of bij huishoudzaken. Ook bij de thuiszorgwinkel vindt u veel handige (zorg)hulpmiddelen. U kunt ook eens online kijken wat er allemaal te koop is aan hulpmiddelen. Bijvoorbeeld op:

Hulpaanbod

Klussendienst: klussen in en aan het huis

Installatietechnische en bouwkundige werkzaamheden

Installatietechnische en bouwkundige werkzaamheden in en rondom de...

Klussendienst

Vrijwillige medewerkers van de klussendienst doen kleine klusjes...

Icare klusbus

Heeft u een klusje in of om het huis te doen? Iets dat u zelf niet...

Klussendienst van vrijwilligers

Klussendienst

Vrijwillige medewerkers van de klussendienst doen kleine klusjes...

Woningaanpassing

Wandbescherming

Medical Care Solutions heeft een uitgebreid assortiment...

Zorgkamer

De PasAan zorgkamer is een tijdelijke aanpasbare aanbouw aan de...

Aanbouw badkamer

De PasAan badkamer is een tijdelijke verplaatsbare badkamer. De...

Organisaties

Klussendienst aan huis

Icare

 0900-88 33 icare.nlStationsplein 188071CHNunspeet

Stichting Het Venster

 0341-25 72 42 hetvenster-nunspeet.nlElburgerweg 158071TANunspeet

Thuiszorgwinkel

Scootmobiel Comfortabel

 0162-22 94 05 scootmobiel-comfortabel.nlVaartweg 12A4905BLOosterhout Nb

Vergelijk hulpaanbod