Een gehandicaptenparkeerplaats is een parkeerplaats voor mensen met een lichamelijke beperking. Andere bestuurders mogen hun auto hier niet parkeren. U kunt een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen als u een gehandicaptenparkeerkaart hebt. Hebt u die niet? Dan moet een medische instantie eerst uw beperking onderzoeken.

Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen

Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken vraagt u aan bij de gemeente. U krijgt dan een gereserveerde plaats bij uw woning of werkplek. Bij uw parkeerplaats komt een speciaal verkeersbord en een bord met uw kenteken erop.

Vraag de gehandicaptenparkeerplaats aan bij de gemeente. Vermeld hierbij het kenteken van uw auto. Geef duidelijk aan waar u de parkeerplaats wilt. Neem een verklaring van uw werkgever mee als u de parkeerplaats bij uw werk wilt.

Tips bij het aanvragen

  • Let erop dat u een parkeerplaats toegewezen krijgt die ruim genoeg is, zodat u naast en achter de auto ruimte heeft om in en uit te stappen.
  • Let u er ook op dat er eventueel een oprit in de stoep aanwezig is, zodat u gemakkelijk op en af kunt rijden met uw rollator of rolstoel.

Verhuizing doorgeven

Heeft u een gehandicaptenparkeerplaats en gaat u verhuizen binnen de gemeente, dan kunt u een aanvraag indienen om uw parkeerplaats te laten verplaatsen.

Verhuist u naar een andere gemeente, dan moet u uw gehandicaptenparkeerplaats opzeggen bij de gemeente waaruit u vertrekt. Vervolgens kunt u in uw nieuwe woonplaats - zo nodig - een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod