Onderstaande tips kunnen u helpen bij uw dagelijkse verzorging, als dit vanwege een beperking lastiger gaat.

Douchen

Door een beperking kan het lastig worden om te douchen. Bijvoorbeeld omdat u niet meer zo lang kunt staan of omdat u gemakkelijk valt.

U kunt uw badkamer hierop aanpassen. Denk aan:

  • douchebeugels (om vast te houden tijdens het douchen)
  • een douchestoel
  • antislipmatten op de vloer, in het bad of in de douche

Misschien kan iemand uit uw omgeving u helpen deze hulpmiddelen uit te zoeken en te installeren. Een ergotherapeut kan adviseren welke hulpmiddelen voor u geschikt zijn. Een overzicht van douchehulpmiddelen vindt u op Hulpmiddelenwijzer.nl.

Misschien kan iemand uit uw naaste omgeving u helpen met douchen. Bijvoorbeeld een vriend of familielid. Op de website Samenbeterthuis.nl vinden mantelzorgers uitleg (inclusief instructievideo’s) over hoe zij een naaste kunnen helpen bij het douchen en hoe zij geschikte hulpmiddelen kunnen uitkiezen.

Tandenpoetsen en mondzorg

Kunt u niet goed tandenpoetsen, omdat u minder kracht heeft in uw handen? Er zijn speciale tandenborstels met een verdikt handvat te koop, zodat u meer houvast heeft. U kunt ook overstappen op een elektrische tandenborstel. Dat kan uitkomst bieden als u de poetsbeweging met uw hand niet meer goed kunt maken.

Vraag eventueel advies aan uw tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen u adviseren over een geschikte tandenborstel.

Ben u niet mobiel, dan kan er misschien een tandarts aan huis komen voor controle. U kunt bij uw tandarts en mondhygiënist navragen of dit mogelijk is. Kunt u wel de deur uit, dan is het misschien ook een optie om met aangepast vervoer en/of begeleiding van een vrijwilliger naar de tandarts te reizen.

Kunstgebit schoonmaken

Een kunstgebit kunt u het beste na elke maaltijd schoonmaken met groene zeep of een speciaal schoonmaakmiddel. Borstel het gebit goed en spoel het af met water. Gebruik geen gewone tandpasta: dit is slecht voor het kunstgebit. Een keer per week kunt u het kunstgebit weken met een reinigingstablet.

Poets ook elke dag uw mond (ook uw gehemelte). Hiervoor kunt u een zachte tandenborstel en normale tandpasta gebruiken.

Haar- en baardverzorging

Lukt het u vanwege een beperking niet goed om naar de kapper te gaan? Sommige kappers komen ook aan huis.

Kunt u uw armen minder goed gebruiken? Er zijn speciale kammen en haarborstels te koop met een verlengd handvat. Het langere handvat zorgt ervoor dat u uw armen minder hoeft te bewegen bij het kammen of borstelen.

Wil het scheren minder goed? Elektrisch scheren is vaak makkelijker dan nat scheren. Ook kunt u zich voor een keertje laten scheren bij de kapper.

Huidverzorging

Uw huid beschermt u tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. Een goede huidverzorging is dus belangrijk voor uw gezondheid.

Heeft u last van een droge huid? Let er dan op dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Een droge huid kan worden veroorzaakt door te weinig drinken. U kunt uw huid soepel en gezond houden door uw lichaam regelmatig in te smeren met bodylotion of huidolie. Als u een erg droge huid heeft, kunt u een vettere crème kiezen.

Nagels knippen

Kunt u uw handen niet goed gebruiken? U kunt eens kijken of u een handiger nagelschaartje kunt vinden bij de drogist, huishoudwinkel of thuiszorgwinkel. Er bestaan bijvoorbeeld nagelscharen met een tafelklem en vijlen met zuignappen. Zo blijft de schaar of klem goed op zijn plek tijdens het gebruik.

U kunt ook af en toe naar de manicure of naar de pedicure gaan, voor de verzorging van uw handen en voeten. De pedicure kan ook aan huis komen.

Naar het toilet

Bent u niet zo goed ter been, of beperkt in uw bewegingen, dan kan het lastig zijn om naar het toilet te gaan. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Bijvoorbeeld:

  • een verhoogd toilet
  • steunbeugels
  • een toiletbrilverhoger.

U kunt deze, eventueel met hulp van anderen, kopen bij de bouwmarkt of thuiszorgwinkel. Kijk voor een overzicht van toilethulpmiddelen op Hulpmiddelenwijzer.nl.

Op Samenbeterthuis.nl vindt u meer informatie over naar het toilet gaan met hulpmiddelen (inclusief instructievideo’s). Op deze website staat ook uitleg over hoe anderen u kunnen helpen bij toiletbezoek.

Urineverlies

Verliest u ongewild uw plas? Dit heet urine-incontinentie. Er bestaan verschillende vormen van. Het kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u moet niezen of lachen, of wanneer u niet op tijd bij het toilet aankomt. Het kan ook zijn dat u aandrang krijgt en de plas niet meer op kunt houden.

Urine-incontinentie is vervelend. Het kan zijn dat u zich schaamt en hierom geen hulp durft te zoeken. Toch kunt u er beter mee naar de huisarts gaan. Uw huisarts kan onderzoeken om welke vorm van urine-incontinentie het gaat en bekijkt wat er aan te doen is.

Misschien heeft u iets aan hulpmiddelen of speciale kleding, bijvoorbeeld incontinentie-ondergoed. Een overzicht van incontinentiehulpmiddelen vindt u in de Hulpmiddelenwijzer.

Doorliggen voorkomen

Ligt u veel in bed, of zit u veel in een rolstoel? Dan heeft u kans op doorligwonden (decubitus): uw huid raakt beschadigd op plekken waar u veel op zit of ligt.

Regelmatig van houding wisselen helpt om doorligwonden te voorkomen. Misschien kan uw partner of iemand anders uit uw omgeving u hierbij helpen. Er zijn ook hulpmiddelen voor. Er bestaan daarnaast speciale drukverlagende matrassen en kussens, die helpen tegen doorligwonden. Op Scouters.nl vindt u tips en uitleg voor het kiezen van een rolstoelkussen dat helpt tegen doorliggen. Een overzicht van hulpmiddelen die helpen tegen doorligplekken vindt u op de Hulpmiddelenwijzer.

Voor advies over het tegengaan van doorligplekken kunt u terecht bij uw ergotherapeut of een wijkverpleegkundige. Op de website doorliggen.nl vindt u meer informatie over doorligplekken en hoe ze te voorkomen. Bekijk ook eens de tips van doorliggen.nl.

Hulp bij het verplaatsen

Heeft u moeite met het verplaatsen van lig- naar zithouding, of met het in en uit bed, rolstoel of bad stappen? Ook hier zijn hulpmiddelen voor. Uw naaste kan u misschien ook helpen, eventueel met hulpmiddelen erbij. Meer informatie is te vinden op Samenbeterthuis.nl.

Tillen is zwaar voor de rug. Let erop dat degene die u helpt, een goede houding en tiltechniek heeft. Meer informatie voor tillende mantelzorgers is te vinden op de website Ledenvereniging.nl.

Aan- en uitkleden

Heeft u moeite met aan- en uitkleden? Bekijk de tips om dit makkelijker te maken.

Hulpmiddelen: lenen of kopen

Veel hulpmiddelen kunt u lenen bij een thuiszorgwinkel, andere kunt u opzoeken via de Hulpmiddelenwijzer en zelf kopen.

Sommige hulpmiddelen worden vergoed door de gemeente, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Maar vraagt u ook aan uw eigen zorgverzekeraar welke hulpmiddelen er zijn en worden vergoed.

Hulp van een vrijwilliger

Vaak is de partner of een ander familielid degene die helpt bij de dagelijkse verzorging. Soms kan het nodig zijn dat deze zorg tijdelijk wordt overgenomen. In zo'n geval kan een vrijwilliger helpen. U kunt eens kijken onder vrijwilliger nodig voor de mogelijkheden.

Professionele hulp

Kunt u, om wat voor reden dan ook, niet meer voor uzelf zorgen? En kunt u niet genoeg hulp krijgen van mensen uit uw naaste omgeving? Dan kunt u thuiszorg krijgen. Dit heet ook wel wijkverpleging. Dat is een combinatie van verzorging en verpleging. Heeft u geen verpleging nodig, dan kunt u ook alleen hulp bij de verzorging aanvragen.

Hulpaanbod

Hulpmiddelen persoonlijke verzorging

Hygiene Hulpmiddelen

Hygiene hulpmiddelen zoals douchestoelen, douchebrancards, baden.

Passieve tilliften

Passieve tilliften, clienten die geen stafunctie meer hebben kunnen...

ROPOX Douchezitting

Voor mensen die slecht ter been zijn, is het essentieel om...

Bekkenfysiotherapie

Fysiotherapie

eerste bezoek intake en onderzoek, vervolg afspraak behandeling

Fysiotherapie

eerste bezoek intake en onderzoek, vervolg afspraak behandeling

Fysiotherapie

eerste bezoek intake en onderzoek, vervolg afspraak behandeling

Vrijwillige thuishulp

Respijtzorg

Stichting Handen in Huis houdt zich bezig met het vervangen...

Organisaties

Tandarts of mondverzorger

Medisch centrum "de Eecken"

 0341-25 29 04 eecken.nlJohan Frisoplein 18071LXNunspeet

tandarts Haverkamp

 0341-25 80 06 tandartshaverkamp.nlJohan Frisoplein 18071LXNunspeet

Hulpmiddelenleverancier

Human Care Nederland

 0577-41 21 77 humancare.se/nl/Elspeterweg 1248076PAVierhouten

DeBraceShop

 0595-85 07 57 debraceshop.nlAllert Meijerlaan 39981NRUithuizen

Thuiszorgwinkel

Scootmobiel Comfortabel

 0162-22 94 05 scootmobiel-comfortabel.nlVaartweg 12A4905BLOosterhout Nb

Vergelijk hulpaanbod