U kunt op verschillende manieren overzicht houden over uw medicijngebruik. Door in gesprek te gaan met uw arts of apotheker bijvoorbeeld, of door een speciaal pillendoosje te gebruiken. De meeste medicijnen worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

In gesprek met uw arts

De (huis)arts is degene die medicijnen kan voorschrijven.

  • Heeft u een afspraak met uw arts? Dan kunt u van tevoren bedenken wat u allemaal wilt vragen over uw medicijnen. Schrijf dat op. U kunt uw lijstje dan meenemen. Als u iets niet begrijpt, vraag het dan gerust nog een keer.
  • Misschien kunt u de informatie ook op papier krijgen.
  • Het kan handig zijn iemand mee te nemen als u voor een belangrijk gesprek naar uw arts gaat. U kunt dan met diegene napraten over wat u met de arts besproken heeft. 2 mensen onthouden namelijk meer dan één.
  • U kunt ook een geluidsopname maken en die later terugluisteren. Hier zijn wel regels voor. Kijk voor meer informatie op de website van Patiëntenfederatie Nederland.

Medicatiebeoordeling

Een medicatiebeoordeling is een gesprek met uw huisarts of apotheker, waarin u uw medicijnen doorneemt en advies krijgt over uw medicijngebruik.

Mensen die veel verschillende medicijnen gebruiken, kunnen last krijgen van bijwerkingen. Bijvoorbeeld doordat de medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Of doordat het lichaam nu anders op een medicijn reageert dan vroeger. Dan kan een medicatiebeoordeling nuttig zijn.

Apotheek.nl

Apotheek.nl is een website met informatie van uw apotheker. Over medicijnen, maar ook over veelvoorkomende klachten. Ook kunt u er nalezen wat de apotheek voor u kan doen. Veel apotheken kunnen bijvoorbeeld uw medicijnen bezorgen. Of u helpen om een schema te maken voor het innemen van medicijnen.

Pillendoosje

Als u regelmatig medicijnen moet innemen, kunt u gebruik maken van handige pillendoosjes. Deze hebben bijvoorbeeld een vakje voor elke dag van de week. Of per dag ook nog vakjes voor ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Er zijn ook medicijndoosjes met een alarm, zodat u een herinnering krijgt als het tijd is voor uw medicijnen. Zo zorgt u ervoor dat u op het juiste moment van de dag de juiste pillen inneemt.

Pillendoos uitzoeken

Let er bij het uitzoeken van een pillendoos op dat deze handig is in het gebruik:

  • Is de pillendoos makkelijk te openen?
  • Zijn de vakjes groot genoeg voor de vingers?
  • Is het makkelijk om de pillendoos af te lezen?

Meer informatie over verschillende soorten medicijndozen vindt op de Hulpmiddelenwijzer.

Vergoeding medicijnen

Zorgverzekeraars vergoeden alleen geneesmiddelen die in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan. Deze medicijnen worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Er is een bepaald maximumbedrag per geneesmiddel. Sommige medicijnen zijn duurder. U moet die extra kosten zelf bijbetalen, tot een bedrag van maximaal 250 euro per jaar. Het bedrag boven 250 euro moet de zorgverzekeraar vergoeden.

De kosten voor medicijnen kunt u opzoeken op de website medicijnkosten.nl. Vragen over de kosten kunt u natuurlijk ook stellen aan uw zorgverzekeraar.

Eigen risico

Vergoedingen voor medicijnen vallen onder het eigen risico van uw zorgverzekering.

Preferentiebeleid

Geneesmiddelen zijn een onderdeel van uw basisverzekering. Verzekeraars hanteren soms een 'preferentiebeleid'.

Dit betekent dat ze binnen een groep medicijnen een voorkeursmedicijn hebben. Dat is vaak het goedkoopste medicijn, en dat wordt vergoed. Het wisselt welk merk medicijn het goedkoopste is. Daardoor kan het gebeuren dat u opeens medicijnen in een andere verpakking krijgt, of dat het tablet er anders uitziet. De werking is dan hetzelfde.

Als een duurder middel medisch noodzakelijk is volgens uw arts, dan krijgt u dat middel vergoed.

Online medicijnen kopen

Pas op met het online kopen van medicijnen. Er zijn websites actief die vervalste pillen verkopen. Controleer daarom altijd de betrouwbaarheid van de website waar u wilt kopen.

Hoe u dat doet, kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.

Organisaties

Apotheek

Apotheek De Eecken

 0341-25 02 18 nunspeetseapotheken.nlJohan Frisoplein 38071LXNunspeet

Servicepunt Zorgplein De Enk

 0341-26 22 19 nunspeetseapotheken.nlStationsplein 188071CHNunspeet

Apotheek Oosteinde

 0341-25 71 99 serviceapotheek.nlColijnstraat 728072AWNunspeet

Gezondheidscentrum

Optima Forma

 0527-61 22 74 optimaforma.nlDrostlaan 1018303ECEmmeloord

Optima Forma Epe

 0578-61 55 25 optimaforma.nlKlimtuin 1238162ZWEpe

Huisarts

Fuhler, huisartspraktijk - Dhr. J.H.J. Fuhler

 0577-49 12 81 huisartsenpraktijkfuhler.uwartsonline.nlDs. Kalshovenweg 308075AGElspeet

Medisch centrum "de Eecken"

 0341-25 29 04 eecken.nlJohan Frisoplein 18071LXNunspeet

Vergelijk hulpaanbod